Alles over B-keus isolatie!

Alles over B-keus isolatie!

Ga jij je woning (ver)bouwen? Grote kans dat je isolatiemateriaal nodig hebt. Misschien ben je al op zoek gegaan en daarbij de term b-keus isolatie tegengekomen. B-keus klinkt negatief, maar dat is het in dit geval niet. B-keus isolatie is namelijk ideaal als jouw budget beperkt is en je toch genoeg rendement uit je isolatiemateriaal wil halen. Meer weten? Hieronder lees je alles over b-keus isolatie! 

Afgekeurd als A-keus

B-keus isolatiemateriaal bevat wat zogenaamde schoonheidsfoutjes, ontstaan tijdens het productieproces. Denk daarbij aan een verkeerd etiket, een ontbrekend hoekje of een kleine beschadiging. Daardoor voldoet het isolatiemateriaal niet meer aan de strenge markteisen en mag het niet als A-keus isolatie worden verkocht. Zonde, want de isolatiewaarde van deze materialen wordt meestal niet aangetast. Daarom wordt het isolatiemateriaal niet weggegooid, maar als B-keus verkocht.

De voor- en nadelen van B-keus

Het grote voordeel van B-keus isolatie is natuurlijk de prijs. Neem bijvoorbeeld PIR-isolatie: B-keus PIR is een stuk goedkoper dan A-keus PIR, terwijl de isolatiewaarde van beide materialen nagenoeg hetzelfde is. B-keus isolatie is daarom ideaal als jouw budget wat kleiner is, maar je niet wil inleveren op rendement.

B-keus isolatie heeft eigenlijk maar een belangrijk nadeel, namelijk dat het aanbod onvoorspelbaar is. Verkopers van isolatie weten vaak niet wanneer er weer een vracht met B-keus materiaal arriveert. Als je graag B-keus isolatie wil kopen, moet je dus goed in de gaten houden wanneer dat weer beschikbaar komt.

Het aanbod B-keus isolatie

Het verschilt dus wanneer welke B-keus isolatiematerialen beschikbaar zijn. In ieder geval zien we vaak B-keus PIR, XPS en steenwol. Dat is hartstikke fijn, want deze isolatiematerialen zijn bijzonder veelzijdig. Zo is steenwol geschikt voor geluidsisolatie en alle constructies met hout, zoals de vloer of de binnenkant van daken. XPS heeft daarnaast een hoge drukvastheid en is daarom geschikt voor betonvloeren en de buitenkant van daken. PIR is tot slot voor vrijwel alle constructies geschikt, dus al helemaal ideaal als B-keus!