Alles wat je moet weten over de passe partout

Alles wat je moet weten over de passe partout

De passe parwat? Een passe partout is een soort extra lijst van verdikt papier. Maar waarom gebruiken we de passe partout? En hoe moet je het gebruiken? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de passe partout. 

Waarom een passe partout

Wanneer je een foto hebt die te klein is voor de fotolijst, kan een passe partout kopen de oplossing zijn. Een passe partout is een soort extra lijst waardoor je de ruimte tussen de foto en de fotolijst op kunt vullen. Hierdoor zit je foto altijd precies in het midden en blijft hij mooi op zijn plek. Hierdoor hangen je posters en foto’s altijd perfect in hun lijstje en heb je hier geen omkijken meer naar. Tenzij je de foto of poster wilt vervangen natuurlijk. Wanneer je een fotolijst hebt gekocht die precies groot genoeg is voor de foto, dan is een passe partout niet altijd nodig. Het kan natuurlijk wel gebruikt worden om de randjes als het ware van de foto af te knippen.  

Gebruik

Een passe partout gebruiken doe je heel eenvoudig. In sommige gevallen zit de passe partout al bij de lijst. Is dit niet het geval dan kun je er één los kopen. Zorg wel dat je de juiste vorm en maat aanhoudt bij het kopen. De papieren lijst kan over de foto heen in de lijst worden geplaatst. Dit houdt in dat wanneer je de lijst los hebt gemaakt, je eerst de passe partout aan de glaskant plaatst en vervolgens de foto hierop legt met de juiste kant naar boven. Eventueel zou je de foto aan de achterkant kunnen vastplakken aan de passe partout zodat je zeker weet dat deze niet verschuift. 

Voordelen van een passe partout

Als je een foto in een fotolijst plaatst is het vaak even passen en meten. Net iets meer naar rechts, net iets meer naar links. Vervolgens hang je de lijst op en zie je dat de foto toch niet in het midden hangt. Met een passe partout zijn deze struggles verleden tijd. Een passe partout zorgt er namelijk voor dat de foto of poster perfect in het midden hangt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de foto altijd past. Dit geldt echter niet voor foto’s die sowieso te groot zijn voor de lijst. Deze zul je eerst moeten uitknippen of snijden. Een ander voordeel van de passe partout is dat je lelijke hoekjes op de foto makkelijk weg kunt werken. Hiervoor kun je een iets bredere passe partout kopen, zodat deze over het lelijke hoekje komt te liggen.