Je desktop computer schoonmaken

Net als je huis en je auto heeft je computer af en toe een goede reiniging nodig om te voorkomen dat stof zich opstapelt en oververhit raakt. Het schoonmaken van een pc is eenvoudig en duurt slechts ongeveer 20 minuten, dus we beschrijven hoe u de binnenkant van uw desktop computer effectief schoon kunt maken.

Dit artikel laat zien hoe u alles in de computerkast volledig kunt opruimen. U hoeft niet noodzakelijk het RAM-geheugen en de videokaart te verwijderen als u dat niet wilt. We raden aan om uw computer regelmatig te reinigen.

Hoe vaak moet ik mijn computer schoonmaken?

Afhankelijk van uw omgeving, moet u uw computer mogelijk vaker of minder vaak schoonmaken. Computerplaatsing is een belangrijke variabele. Als u uw computer op de grond houdt, kunnen stof, haar, huidcellen en tapijtdeeltjes gemakkelijker in het binnenste van de PC komen. Als je je computer boven de vloer houdt, bijvoorbeeld op je bureau komt er minder stof in.

Als u in de buurt van uw computer rookt, kunnen teer, as en andere smurrie zich ophopen in de ventilatoren van uw computer en op oppervlakken aan de binnenkant. Als je je computer elke 6 maanden schoonmaakt kun je de prestaties van je computer verbeteren.

Als u de eigenaar bent van een huisdier kunt u uw computer wellicht vaker schoonmaken. De binnenkant van uw computer is net zo vatbaar voor huisdierharen die de fans en andere delen van uw computer kunnen verstoppen.

Kortom, als u uw computer van de grond houdt, niet rookt en geen huisdieren heeft, is het voldoende om uw computer eenmaal per jaar schoon te maken. Als een van die bronnen van verontreiniging op u van toepassing is, wilt u uw computer mogelijk elke 6 of zelfs 3 maanden schoonmaken. En, zoals altijd, als uw computer heter begint te worden dan normaal, opent u deze om eventuele stof- of haar opbouw te controleren en reinigt u deze vervolgens.

Voorbereiding

Open uw computer niet als deze is ingeschakeld of als er kabels aan zijn bevestigd. Het is altijd veiliger om alle randapparatuur, zoals USB-kabels, audiokabels, videokabels en vooral de voedingskabel te verwijderen. Ja, als u de voedingskabel aangesloten houdt, raakt de pc geaard en is het vaak goed om hem aangesloten te laten terwijl u aan de binnenkant van de behuizing werkt. Maar zelfs het kleinste spoor vocht uit een spuitbus met lucht kan problemen veroorzaken als de componenten stroom krijgen.

Maak uw computer schoon in een goed geventileerde ruimte zoals uw achtertuin of garage. Dit is met name belangrijk als uw computer veel stof heeft opgebouwd dat rond zal waaien. Het inademen van al dat oude, opgehoopte stof is niet goed voor je en als je het stof rond blaast in je kantoorruimte zal het vroeg of laat weer in je computer ophopen.

Als je beperkte ruimte hebt, zorg er dan voor dat je een stofzuiger bij de hand hebt. En als u zich zorgen maakt over het inademen van stof, kunt u altijd een ​​goedkoop stofmasker dragen.

Welk gereedschap heeft u nodig?

Voordat u de behuizing van uw computer opent, moet u uw reinigingsgereedschap verzamelen. We raden u ten zeerste aan om geen doekje te gebruiken om stof van uw computeronderdelen te verwijderen. Dit kan een statische opbouw veroorzaken en kan belangrijke elektrische componenten op uw moederbord, videokaart en andere plaatsen mogelijk bakken. Het is gewoon een slecht idee, dus bespaar jezelf de pijn en pak een spuitbus perslucht.

Dat gezegd hebbende, een vacuüm kan van pas komen als je je computer binnen afstoffen. Voer het vacuüm uit en houd de slang in de buurt van, maar niet aanraken van uw pc. Blaas het stof uit de pc in de richting van de vacuümslang, zodat het vacuüm het grootste deel ervan kan opzuigen.

Er zijn een paar hulpmiddelen die u nodig hebt om uw computer schoon te maken:

  • Hardwareset met schroevendraaiers
  • Blik van samengeperste lucht
  • Reinigingsdoek
  • Ritssluitingen (optioneel)
  • Schaar (optioneel)
  • Wattenstaafjes (optioneel)
  • Thermische pasta (optioneel)
  • Potlood of pen (optioneel)

Een van onze lezers stelt voor om een ​​klein penseel te gebruiken om stof weg te vegen waar perslucht gewoon niet kan komen. Sommige van deze hulpmiddelen zijn optioneel, dus stress niet als u ze niet hebt. We hadden er zelf maar een paar, en we zijn er nog steeds in geslaagd om geweldig werk te leveren.

De computer openmaken

Nu u zich in een goed geventileerde ruimte bevindt met al uw gereedschappen verzameld, kunnen we het voorbereidingsproces starten door de behuizing van uw computer te openen. Alle computerbehuizingen zijn anders. Als u de uwe nog nooit eerder hebt geopend en problemen ondervindt bij het openen, raadpleeg dan de handleiding van uw computer of zoek online naar handleidingen over het open schroeven van uw model.

Met de behuizing die we gebruiken hoeft u alleen maar twee schroeven los te schroeven en het zijpaneel naar buiten te schuiven. Merk op dat als uw zijpaneel een aangesloten ventilator heeft, moet u mogelijk een stroomkabel loskoppelen om het paneel helemaal los te krijgen.

Om het reinigingsproces eenvoudiger te maken, is het het beste om alle componenten te verwijderen die gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Met de meeste desktopcomputers kunt u RAM-sticks, videokaarten en harde schijven verwijderen. U hoeft dit niet te doen, maar u kunt des te grondiger schoonmaken.

We raden aan uw CPU niet te verwijderen, omdat thermische pasta die wordt gebruikt om warmte van de bovenkant van de processor naar de ventilator over te brengen, moet worden vervangen telkens wanneer de ventilator wordt verwijderd. Als je uitgerust bent met thermische pasta en je CPU wilt verwijderen, zorg er dan voor dat je de oude thermische pasta op je CPU schoonmaakt met ontsmettingsalcohol en een zachte doek. Breng vervolgens een nieuwe laag thermische pasta aan als je klaar bent met het opschonen van je computer.

De meeste mensen zouden hun CPU en CPU-ventilator niet hoeven te verwijderen. Het is gewoon niet logisch, aangezien er nauwelijks stof in de CPU-aansluiting terechtkomt. Maar nogmaals, als u uw computer aan het opschonen bent, waarom dan niet helemaal? De keuze is aan jou.

De schoonmaak

Om het reinigingsproces te starten, begint u met de randapparatuur die we zojuist hebben verwijderd. Pak je spuitbus perslucht en spuit de plekken met veel stofophoping schoon. We zijn een oude videokaart aan het opruimen die nooit veel aandacht kreeg, dus er verzamelden zich stofklonten rond de DVI-poorten. Als u een videokaart met een ventilator schoonmaakt, kunt u een pen of een potlood gebruiken om te voorkomen dat de ventilator draait terwijl u de perslucht blaast.

Vervolgens gaan we naar de computerbehuizing. Begin met het verwijderen van stofdeeltjes die mogelijk in de RAM-sleuven zijn terechtgekomen. Pak je spuitbus perslucht, richt het op een RAM-slot en spuit het goed schoon. Herhaal dit voor elke sleuf in uw computerbehuizing.

Nu gaan we naar de grotere componenten zoals uw CPU-ventilator en voedingseenheid. Nogmaals, het wordt aanbevolen om een ​​pen of potlood te gebruiken bij het reinigen van ventilatoren om te voorkomen dat de messen draaien. Gebruik uw perslucht om eventuele losse stofdeeltjes uit de componenten te blazen.

U kunt ook een wattenstaafje gebruiken om de ventilator te reinigen door het wattenstaafje tegen de bladen te wrijven om zodoende de stofdeeltjes te verwijderen. Het is een beetje een klusje, maar het zorgt uiteindelijk voor een mooie, schone ventilator.

De onderkant van de desktopbehuizing zal ongetwijfeld flink stoffig zijn. U kunt beginnen met het stof weg te blazen met uw perslucht. Als er nog steeds stof aan de behuizing zit, kunt u deze met een vochtige doek afvegen. Zorg ervoor dat uw doek niet nat is, maar vochtig. Herhaal deze stap voor alle hoeken van de behuizing.

Vergeet ten slotte niet om ook andere fans, poorten of behuizingen te reinigen zoals hierboven beschreven.

Als je een hele vuile fan hebt, wees dan niet bang om een ​​wattenstaafje met een beetje isopropylalcohol te gebruiken om de messen schoon te maken. Laat de fans snel ronddraaien om ervoor te zorgen dat de bladen na het reinigen vrij kunnen bewegen. Als ze dat niet doen, is het waarschijnlijk het beste om door te gaan en die fans te vervangen.

Kabels netjes ordenen

Deze volgende stap is optioneel en wordt aanbevolen voor op maat gemaakte computers. In tegenstelling tot professioneel geproduceerde computers komen op maat gemaakte computers meestal niet met mooi opgeborgen bekabeling. De beste manier om uw desktop veiliger en georganiseerd te maken, is door middel van kabelbinders. Je wilt ook niet dat je CPU-fan of andere fans aan kabels schrapen als ze niet netjes weggestopt zijn.

Om te beginnen heb je een pakje tiewraps nodig. Het maakt niet uit welke maat of kleur ze hebben, zolang ze maar om al uw kabels passen. We gebruiken tiewraps van zo’n 10 cm.

Begin met het loskoppelen van alle kabels die moeten worden vastgemaakt. Vergeet niet op te schrijven hoe deze later zijn aangesloten voor referentie en maak foto’s.

Wanneer u een kabel of een set kabels naar wens hebt gegroepeerd, wikkel er dan een kabelbinder omheen en steek het dunne uiteinde door de sluiting. Trek vervolgens de ritssluiting vast door aan het dunne uiteinde te trekken totdat u het niet meer kunt vastdraaien. Pak je schaar en knip het overtollige stuk af.

Herhaal deze stap voor zoveel mogelijk kabels. Je kunt ze dan wegstoppen om hun zichtbaarheid te verminderen en de ingewanden van je computer er netter uit te laten zien.

Alles aansluiten

Steek uw kabels weer in de juiste stopcontacten. Raadpleeg uw document of afbeeldingen van eerder als u niet meer weet waar elke kabel naartoe gaat. Vergeet ook niet om alle verwijderde randapparatuur, zoals een videokaart of RAM-sticks, terug te plaatsen in de juiste slots.

Uw computer moet er van binnen en van buiten zo goed als nieuw uitzien. We hebben onze computer ontdaan van stof, haar, huiddeeltjes en nog veel meer. Uw kabels moeten netjes worden beheerd en uit de buurt van ventilatoren en andere gevoelige apparatuur. Als je al eerder problemen had met verwarmen, zul je merken dat het verleden tijd is. En vergeet niet om uw computer elke 3 tot 6 maanden schoon te maken om die prestaties hoog te houden!