Fruitvliegjes vangen en bestrijden – de beste val

Fruitvliegjes bestrijden: Wat werkt echt?

Vooral in de zomer is het elk jaar weer hetzelfde euvel: Fruitvliegjes in huis.
Je bent niet de enige die gek is op groenten en fruit: Zwermen fruitvliegjes weten keer op keer hun weg te vinden naar de fruitschaal of de lege bierflesjes in de bijkeuken. Deze kleine beestjes kunnen zich snel voortplanten en vaak duurt het niet lang voordat ze uw keuken overnemen. Daarom hebben we de beste manieren om fruitvliegjes te bestrijden verzameld.

Hier zijn een paar manieren om fruitvliegjes te doden:

  1. Maak een doe-het-zelf fruitvliegjes val met een stukje appel, azijn, plastic folie, plastic zakje of opgerold papier;
  2. Combineer een beetje azijn en afwasmiddel in een glas;
  3. Gebruik een bijna lege fles oude wijn of lege bierflesjes.

Dé oplossing: voorkomen is beter dan genezen.

Begin daarom altijd eerst met de volgende manieren om fruitvliegjes te voorkomen:

  • Overrijp fruit is lekker eten voor fruitvliegjes. Gooi het rottend fruit meteen weg. Fruitvliegjes komen in grote getale af op fruit of groente met rottende plekjes;
  • Bewaar fruit en groenten in de koelkast;
  • Was groente en vers fruit zodra u thuiskomt om eventuele eieren of larven te verwijderen;
  • Breng de vuilniszak regelmatig naar de container; Fruitvliegen houden ook van bananenschillen en rottend fruit;
  • Zorg ervoor dat gemorst vruchtensap of alcohol zo snel mogelijk opgeruimd wordt.

N.B. Sommige websites bevelen een basilicum plantje op het aanrecht aan als tip om fruitvliegjes en soortgelijke vliegjes weg te krijgen. In onze ervaring gaan er geen fruitvliegjes weg vanwege de geur van een basilicum plantje. Gebruik de basilicum voor een lekker pesto of salade caprèse maar basilicum helpt zeker niet voor het bestrijden van fruitvliegjes.

Dé oplossing om fruitvliegjes te vangen

Neem een flink longdrinkglas en doe er wat azijn en een stukje fruit (overrijp) in. Doe er een plastic zakje of huishoudfolie overheen en zet dat vast met een elastiekje. Prik enkele kleine gaatjes in het plastic zakje of de huishoudfolie en zet deze zelfgemaakte val in de keuken neer. De fruitvliegjes kunnen wel door de gaatjes in de folie naar binnen maar kunnen er niet uit. Je kunt dagelijks buiten de fruitvliegjes weg laten vliegen als je ze niet wilt doden. (Vergeet niet de keukendeur goed te sluiten als je de kleine vliegjes loslaat.

Een alternatieve zelfgemaakte val met een papieren kegel. Een alternatieve val kan met hetzelfde longdrinkglas, wat azijn en een stukje fruit. In plaats van er huishoudfolie overheen te doen kun je stuk papier oprollen tot een papieren kegel en deze met de smalle punt naar beneden in het longdrinkglas zetten. De val werkt verder hetzelfde. De fruitvliegjes hebben veel moeite om de uitgang te vinden.

Als je denkt dat de te bestrijden fruitvliegjes toch de uitgang vinden uit het glas via de kleine gaatjes in het folie of via de papieren kegel, voeg dan drie druppels afwasmiddel toe aan de vloeistof en laat het onbedekt. De zeep verkleint de oppervlaktespanning van de azijn zodat de fruitvliegjes zullen zinken en verdrinken.

Net als mensen houden fruitvliegjes juist van de geur van witte of rode wijn. Zet een open fles weg te laten met een beetje overgebleven alcoholische drank. De dunne nek van de wijnfles houdt de vliegen gevangen. Voeg eventueel weer wat azijn en een scheutje afwasmiddel toe voor meer succes. De last van fruitvliegjes zal snel afnemen.