Hoe kies je de ideale vloer voor elke omgeving?

Net als de decoratie past elke kamer in het huis bij een bepaalde afwerking. Er zijn verschillende soorten, kleuren en maten. Daarnaast is het noodzakelijk om de plaats waar de vloer zal worden aangebracht te analyseren. Is het een intiemere ruimte? Zal er veel of weinig circulatie zijn? Zal het in contact komen met de luchtvochtigheid? En het klimaat in de regio?

Warmere plaatsen combineren met koude vloeren, zoals porseleinen tegels, marmer en graniet; terwijl koudere plaatsen compatibel zijn met hout en vinyl, die beter geschikt zijn voor temperaturen.

Keuken
In de keuken is het meest geschikt om te kiezen voor koude vloeren, zoals keramische en porseleinen tegels of, als het idee is om een moderner tintje te geven, is het mogelijk om verbrande cementvloeren te gebruiken. De belangrijkste factor waar je rekening mee moet houden is de duurzaamheid, naast het praktische aspect van de reiniging.

Het ideaal voor de keuken is een vloer die bestand is tegen zware schoonmaak, bij voorkeur gepolijst, om de ophoping van vet te voorkomen, en niet erg poreus.

Woonkamer
In de woonkamer is de meest geschikte vloer porseleinen tegels. Dit komt omdat de vloer verschillende afwerkingsopties, formaten en afmetingen heeft. Bovendien is deze vloerbedekking resistent, wat goed is voor een omgeving die meestal veel circulatie kent.

Voor de koudere regio’s is het beter om te kiezen voor houten vloeren, bij voorkeur massieve vloeren vanwege hun schoonheid en duurzaamheid. Voor warmere regio’s, natuurstenen die kunnen worden geleverd met een matte afwerking, wat zeer elegant is voor een woonkamer.

Badkamers
In de badkamer geldt dezelfde logica als in de keuken, want beide worden beschouwd als natte ruimtes en zien er goed uit met keramiek en porselein. Antislipvloeren kunnen ook een goede oplossing zijn voor deze omgeving.

Marmeren of porseleinen tegels zijn de meest geschikte keuze. Knikkers zijn poreuzer en minder resistent dan granieten, maar ze voldoen zeer goed aan de behoeften van deze omgeving. Modellen met lichte kleuren, neutraal of met discrete texturen vervolledigen de look.

Slaapkamer
In de slaapkamer moet de eerste zorg zijn met een vloer die gezellig is, dit is immers de omgeving waar je na een dag werken tot rust komt. Houten laminaatvloeren en vinylvloeren worden meestal gekozen voor thermisch comfort en duurzaamheid.

Er zijn vandaag de dag grote mogelijkheden voor laminaat- en PVC-vloeren die gemakkelijk te onderhouden zijn en erg mooi zijn. Voor kinderkamers zijn rubberen vloeren veilig en comfortabel, zeer geschikt voor speelkamers en voor kleinere kinderen.

Buitenruimte
Voor buitenruimtes zijn rustieke of ruw afgewerkte stenen de eerste opties, gevolgd door rustieke porseleinen tegels bestemd voor de buitenruimte om niet uit te glijden. Geef de voorkeur aan lichte vloeren, want die worden minder warm.

Bron: www.schilder-inutrecht.nl