Is jouw huis brandveilig? Met deze tips wel!

Woningbrand zorgt ieder jaar voor verwoeste huizen en het kost zelfs levens. Dit wil je absoluut voorkomen. Neem daarom op tijd preventieve maatregelen om een woningbrand te voorkomen. In een paar stappen kun je de brandveiligheid in jouw huis snel en eenvoudig verbeteren. Hoe? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje om jouw woning brandveiliger te maken.

1. Hang rookmelders op

Vanaf 1 juli zijn rookmelders verplicht in iedere woning en op iedere verdieping van een zelfstandige woning. Heb je nog geen rookmelder in huis? Dan is het nu tijd om rookmelders rookmelders aan te schaffen. Wanneer er rook ontstaan slaan rookmelders direct alarm. Het inademen van rook is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij een woningbrand. Tijdens het slapen werkt bijvoorbeeld je reukorgaan niet. Het is belangrijk om rookmelders op te hangen op iedere verdieping. Zo wordt rook altijd op elke etage gesignaleerd. Houd hierbij ook rekening met ruimtes die afgesloten zijn. Een ideale tip is het aanschaffen van koppelbare rookmelders. Gaat er één rookmelder af, dan gaan alle rookmelders in huis tegelijk af.

2. Zorg voor blusmiddelen

Het opmerken van woningbrand in een vroeg stadium kan de schade fors beperken. Hiervoor heb je wel de juiste blusmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan brandblussers. Ook is het verstandig om blusdekens in huis te hebben. Bij beginnende brandjes worden blusdekens vaak gebruikt. Door middel van een blusdeken zorg je ervoor dat er geen zuurstof meer bij het vuur komt. Het vuur zal doven zonder toelevering van zuurstof. Natuurlijk is hierbij belangrijk dat de blusdeken de hele brand afdekt. Anders heeft het blusmiddel geen effect.
Bij grotere beginnende branden werkt een brandblusser vaak beter. Brandblussers zijn er in verschillende types zoals poederblussers en vetblussers. Vaak wordt in woningen gekozen voor schuimblussers. Is een brand in een verder stadium? Bel dan altijd de brandweer en breng iedereen in veiligheid.

3. Verklein de kans op brand

Het beste kun je een brand voorkomen. Kijk daarom goed hoe je de kans op een woningbrand kunt verkleinen. Denk aan:

  • Gebruik je het gasfornuis tijdens het koken? Blijf dan altijd in de buurt. Veel branden worden veroorzaakt in de keuken..
  • Laat geen kaarsen branden als er geen mensen in de buurt zijn. Wees alert en doof de kaarsen als iedereen de ruimte verlaat
  • Het aan laten staan van apparaten, zelfs op stand-by, vergroten het risico op brand. Laat apparaten daarom niet onnodig aan staan.