Kauwgum verwijderen – vijf top tips

Het zal je vast ook wel eens gebeurd zijn: je sprintte om de trein naar huis te halen, haalde het (ja!) en ging zitten op de eerste stoel die je zag. Toen je thuiskwam, realiseerde je je met afgrijzen dat  op de achterkant van je favoriete broek een flinke plak kauwgom zat. Balen! Maar niet getreurd, hier zijn enkele snelle oplossingen die je broek weer helemaal kauwgomvrij maken.

De kauwgom bevriezen

Vouw het kledingstuk op zodat het verontreinigde deel naar buiten is gericht en geen enkel ander deel van de stof raakt. Probeer met je vingers zoveel mogelijk kauwgom te verwijderen. Smeer de gom niet verder in de stof en voorkom ook dat je het per ongeluk op andere delen van de stof plakt. Je kunt eventueel rubberen handschoenen dragen om geen vieze vingers te krijgen.

Doe je kledingstuk in een afsluitbare plastic zak en zorg ervoor dat de kauwgom de zak niet raakt en andere delen van het kledingstuk vervuilt. Sluit de zak en leg hem in de vriezer. Door het invriezen wordt de kauwgom hard en minder plakkerig. Als je geen vriezer tot je beschikking hebt, maar wel wat ijsblokjes bij de hand, kun je een ijsblokje op de kauwgom wrijven totdat de gom hard wordt.

Laat de plastic zak en kleding enkele uren in de vriezer. Hoe harder de kauwgom wordt, hoe gemakkelijker het uit je kleding te halen is. Haal de kleding uit de vriezer en schraap de kauwgom van de kleding. Gebruik hiervoor een bot maar puntig voorwerp. Je kunt een bot mes of je nagels gebruiken als die van jou lang en scherp genoeg zijn. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen nadat de kleding uit de vriezer is gehaald, want als de kauwgom opwarmt kan deze weer plakkerig worden.

De kauwgom strijken

Leg een stuk karton of een stuk dik papier op de strijkplank. Het karton zorgt ervoor dat de kauwgom die aan jouw kleding vastzit niet vast komt te zitten op je strijkplank. Leg het kledingstuk op het karton zodat de plek met de kauwgom in het midden van het stuk karton ligt.

Verwarm het strijkijzer middelhoog zonder stoom, matige hitte is het beste. Je probeert de kauwgom op te warmen zodat deze loskomt van de stof, in plaats van het te smelten en er een grotere puinhoop van te maken.

Plaats het strijkijzer over het deel van de stof met de kauwgom. De stof met de gom moet met de voorkant naar beneden op het karton liggen, zodat je de achterkant van het kledingstuk strijkt en de stof tussen de kauwgom en het strijkijzer ligt.

Blijf het kledingstuk strijken totdat de kauwgom loskomt. Uiteindelijk moet de kauwgom voldoende smelten zodat deze aan het karton kleeft in plaats van aan de stof. Trek het kledingstuk weg van het karton. Als de kauwgom niet volledig aan het karton is geplakt, blijf dan de plek strijken totdat dit wel gebeurt.

Schoonmaken met azijn

Maak wat witte azijn of schoonmaakazijn zonder geur warm. Dompel een washandje of een oude tandenborstel in de azijn. Probeer voor de zekerheid eerst of de stof goed tegen azijn kan. Doe dit op een onzichtbaar stukje stof. Leg het kledingstuk dan vlak op tafel op een stuk keukenpapier en wrijf met het washandje of de borstel warme azijn op de kauwgom. Even laten intrekken en de kauwgomvlek in je kleding komt snel los. Eventuele restjes kun nog even na borstelen of wrijven tot de kauwgom volledig uit de kleding is verwijderd. Volgens de website www.azijn.nl is deze methode proefondervindelijk de beste. Ze hebben ook een video die dat aantoont.

Pindakaas gebruiken

Een ongewone methode is het gebruiken van pindakaas om de kauwgom te verwijderen. Doe een klodder pindakaas op de kauwgom. Pindakaas is een goed product om te gebruiken omdat de natuurlijke olie in de pindakaas goed werkt om de kauwgom los te maken. Laat de pindakaas ongeveer één minuut op de kauwgom en de stof. Je wilt het maar heel kort laten zitten, anders kun je vlekken op je kleding krijgen door de pindakaas. Gebruik een bot mes om de kauwgom van de stof te schrapen. Schraap tot alle kauwgom en pindakaas zijn verwijderd, maar pas op dat u niet zo hard schraapt dat u de stof beschadigt.