De beste optie voor het verlichten van je huis

Deze week verhuis ik van mijn studentenkamer naar een appartementje voor mij en mijn vriendin. Wat mijn studentenkamer betreft, kan de inrichting als zeer minimalistisch gekenmerkt worden. De salontafel bestaat uit enkele opgestapelde bierkratten bekleed met pizzadozen. Een TL-buis boven mijn wasbak is de enige bron van verlichting. Hoewel mijn vriendin niet gespeend is van een voorkeur voor eenvoud en duurzaamheid, gaat ze er niet mee akkoord om ons nieuwe appartement van eenzelfde inrichting te voorzien. Ze wil er een gezellig huisje van maken. Zodra ik de studentikoze anarchist in mij het zwijgen opleg, ben ik het hier eigenlijk wel mee eens. Mijn vriendin en ik hebben de taken voor de inrichting inmiddels verdeeld. Zij doet het meubilair. Ik ontferm me over de verlichting. Dit klinkt als een ongelijke verdeling, maar persoonlijk ben ik van mening dat de verlichting binnen een ruimte cruciaal is voor het tot stand brengen van een gezellige sfeer.

Duurzaam, energiezuinig en multifunctioneel

Sfeer, gezelligheid, duurzaamheid en energiebesparing zijn de kernwaarden die ik hanteer in het kiezen van de beste verlichting voor ons huis. Met deze aspecten in het achterhoofd besluit ik om te kiezen voor verlichting door middel van led spots. In vergelijking met de meer traditionele vormen van verlichting, zoals een gloeilamp, blinken led spots uit in flexibiliteit, duurzaamheid en multifunctionaliteit. Zo kun je ze meerdere kanten oprichten. Hiermee kun je de bijzondere elementen in je interieur ‘naar voren brengen’, zoals een schilderij of een kamerplant. De led spots zijn erg duurzaam. Gemiddeld gaat een led spot maarliefst 50.000 branduren mee. Qua stroomverbruik is led verlichting bovendien tot wel tachtig procent zuiniger dan halogeen verlichting.

En de sfeer dan?

Voor mij persoonlijk is de sfeer echter het belangrijkst. Dit is de voornaamste reden dat ik voor led verlichting kies. Met led spots kun je alle kanten op. Je kunt kiezen voor wit licht om goed te kunnen zien, en gedimd licht of een warmere kleur om er een gezellig avondje van te maken. Afhankelijk van je stemming, kun je kiezen voor iedere kleur kiezen die je wil. Dit is via een afstandsbediening of een app te bedienen. Een laatste voordeel is dat led spots eenvoudig aansluitbaar zijn. De aansluiting van de led spots bestaat uit twee staafjes met een bolletje eraan. Het enige wat je hoeft te doen, is ze in de fitting steken en vast te draaien. Dit is zeer makkelijk te monteren. Zelfs voor iemand die tot nu toe alleen een bierkrattentafel heeft gemonteerd!