Vloerverwarming verdeler

De vloerverwarming verdeler is een onmisbaar onderdeel van het vloerverwarmingssysteem. De verdeler verdeelt het water dat vanaf de warmtebron komt, bijvoorbeeld de cv-ketel, naar de buizen die in de vloer liggen. Bij de nieuwe systemen kun je per ruimte de gewenste temperatuur instellen. Elke ruimte heeft dan een eigen thermostaat. Dit maakt het mogelijk om in de woonkamer een aangename temperatuur van 21 graden te realiseren en in een slaapkamer bijvoorbeeld 18 graden. De verdeler regelt daarbij de toevoer van het warme water naar de slangen of leidingen die in de vloer liggen van de individuele ruimtes. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan stop de toevoer. Zakt de temperatuur onder de gewenste temperatuur, dan gaat de afsluitklep open en gaat er via de verdeler weer warm water naar de ruimte die opgewarmd moet worden.

 

Kiezen juiste vloerverwarming verdeler

Er bestaan verschillende soorten verdelers. Er zijn er die werken met een lage watertemperatuur, een gemiddelde watertemperatuur en een hoge watertemperatuur en verdelers die geschikt zijn voor blok- en stadsverwarming. Daarnaast zijn er open verdelers met pomp en gesloten verdelers zonder pomp. Welk type vloerverwarming verdeler u kiest, is afhankelijk van uw vloerverwarmingssysteem.

 

Aantal groepen vloerverwarming verdeler

De grootte van de vloerverwarming verdeler is afhankelijk van het aantal groepen dat nodig is. Een groep bestaat uit een koudwater en een warmwater deel. Op elke groep kan maximaal 100 tot 120 meter buis aangesloten worden. Hoe groter de oppervlakte waarop vloerverwarming aangelegd wordt, hoe groter het aantal meters buis of slang dat nodig is. Zeker als de vloerverwarming door de hele woning, zowel begane grond als verdieping aangelegd wordt, is een grote vloerverwarming verdeler met veel groepen nodig. Dit maakt dat ook de ruimte die nodig is om de verdeler te plaatsen, voldoende groot moet zijn. Vaak wordt de vloerverwarming dan gesplitst in een boven- en benedendeel met elk een aparte vloerverwarming verdeler.

 

Plaatsen vloerverwarming verdeler

Een vloerverwarming verdeler moet op een makkelijk bereikbare plaats in de woning opgesteld worden. De leidingen die gekoppeld zijn aan de warmtebron worden er naartoe geleid, net als de leidingen van de vloerverwarming die in de vloer liggen. Daarnaast moet er voldoende werkruimte zijn om de verdeler aan te kunnen sluiten. Vaak wordt de verdeler in de berging, onder de trap of in